Tűzoltó készülékekre vonatkozó előírások

Tűzoltó készülék készenlétben tartása és javítása

 Tűzoltó készülékek és szabványok

A tűzoltó készülékek gyártási, javítási követelményeit az MSZ 1040/1-5-ig szabvány sorozat határozta meg, amelynek hatálya kiterjedt mérettől függetlenül az összes készülék típusra.

1995. február 18-án hatályba lépett az MSZ EN-3-as szabvány sorozat, melynek tárgya: a hordozható tűzoltó készülékek. Ezzel egyidejűleg az MSZ 1040-es szabvány sorozat – az 1040/4-es lap (ellenőrzés és javítás) kivételével – hatályon kívül lett helyezve, ami azzal járt, hogy ezt követően nem volt előírás a 20kg feletti készülékekre.

A kötelezővé tett MSZ EN 3/ 1-5 szabvány sorozat szerint csak olyan 20 kg össztömeg alatti tűzoltó készüléket szabad gyártani és forgalmazni, amely kielégíti az e szabványokban megfogalmazott követelményeket. A hordozható/kézi tűzoltó készülékek számára a szabvány maximum 20 éves élettartamot határoz meg, ezért az MSZ 1040 alapján gyártott készülékek készenlétben tartásával 2014. december 31-ig számolni lehet.

1999. novemberében megjelent az MSZ EN 1866-os szabvány, mely az 50 kg-os porral és habbal oltó tűzoltó készülékekre vonatkozik, de az 50 kg töltettömeg feletti tűzoltó készülékekre továbbra sincs hatályos nemzeti szabvány.

Az OTSZ 56.§ (1) bekezdése új létesítés esetén kötelezővé teszi az EN 3-nak megfelelő készülék használatát. Fontos követelmény az is, hogy a tűzoltó készülék alkalmas legyen az ott keletkezhető tűz oltására. (pl. ahol szilárd éghető anyagot tárolnak, nem fogadható el a B-C porral oltó)

Ellenőrzés, Javítás

Az ellenőrzés és javítás szét nem választható tevékenység, melynek célja a tűzoltó készülék eredeti állapotában tartása.

A tűzoltó készülékek ellenőrzési, javítási szabványait a kettősség jellemzi.

1. Az MSZ 1040 szerint gyártott tűzoltó készülékek ellenőrzési, javítási szabályait a többször módosított MSZ 1040/4-es szabvány tartalmazza, melynek legfontosabb elemei: hathavonta ellenőrzési (és szükség szerinti javítási) kötelezettség, az ötévente történő teljes körű átvizsgálás, felújítás (nyomáspróba, újrafestés stb.).

2. Az MSZ EN 3-as sorozat szigorú minőségi követelményeit kielégítő nagyobb megbízhatóságú készülékek más szabályok bevezetését tették szükségessé így született az MSZ 1040/6-os szabvány, amely meghatározza a „készenlétben tartó feladatait”. A készülékek alapellenőrzését és javítását csak évente egyszer teszi kötelezővé, az ötévente időszerű átvizsgálás során sem szükséges a teljes felújítás, a nyomáspróbát mindössze a készülék élettartama alatt egyszer, a tizedik évben kell elvégezni.

Mindkét készülék csoport esetében fontos követelmény, hogy azellenőrzési, javítási tevékenységet csak BM TOP engedéllyel rendelkező javító szervezet (vállalkozó, kft, bt. stb.) tűzvédelmi szakvizsgával rendelkező dolgozója végezheti. A gyakorlatban az is elképzelhető, hogy az ellenőrzést végző személy nem munkavállalói, hanem alvállalkozói viszonyban áll a BM TOP engedélyes javító műhellyel.

A témakörhöz tartozó jogszabályi változás az is, hogy az 1999. február 25-én hatályba lépett Gázpalack Biztonsági Szabályzat előírja, hogy a gázpalackok (pl.: CO2 oltó) töltését csak Biztonsági Felügyeleti engedéllyel és ISO minősítéssel rendelkező cég végezheti!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.